Missie
Samenwerking tussen sociale economie en reguliere economie
37 graden is de naam van een coöperatie die de brug wil slaan tussen zorg/sociale economie, design/creatie en commerce. In de zorgsector en in sociale economie zitten duizenden mensen waarvan het potentieel te weinig wordt benut. Lokale designers en creatievelingen hebben talent en ideeën zat maar missen vaak de link met makers en verkopers waardoor veel ideeën nooit het licht zien. In de commerce van mooie producten is er een overaanbod aan spullen maar slechts weinig is bezield omdat het anoniem is en vaak van ver weg komt. En bovendien verkoopt iedereen alles waardoor het alsmaar moeilijker wordt om het verschil te maken.
Inclusie van de maker
37 graden vertrekt vanuit het talent van de maker. Voegt er de creatieve ideeën van designers aan toe en past de marktlogica toe. We maken en verkopen dus echt mooie, lokale producten. Aan elk product hangt de naam van de maker en er zit een postkaart bij die de koper van het product kan terugsturen naar de maker. Zo willen we een warme verbinding maken tussen maker en koper, eentje van 37° menselijkheid. Via mooie designproducten die professioneel en hip op de markt gezet worden, maken we de makers ervan zichtbaar.
Zelfrealisatie is een streven voor ieder mens. Met 37 graden willen we focussen op de talenten en niet op de problemen van mensen.
Door producten te creëren die door lokale designers en lokale makers gemaakt zijn willen we alle talent optimaal inzetten om tot economische en maatschappelijke meerwaarde te komen.
De combinatie van design, commerciële logica en talenten uit de arbeidszorgsector en sociale economie zorgt voor een win-win-wineffect.
Duurzaamheid
In ons Vlaanderenland is er eigenlijk een overaanbod aan consumptiegoederen. We willen wel anders gaan consumeren, maar hoe moet dat dan?
Door lokaal te produceren. Korte keten dus in plaats van overzeese bulkaanvoer.
Door lokale designers werk te geven. Hen uit te dagen om vanuit de talenten van de makers te creëren.
Door zoveel mogelijk met duurzame, gercycleerde of circulaire materialen te werken.
Door het verhaal achter de mensen en de producten goed te brengen zodat het besef dat ieder individu andere keuzes kan maken. Weg met het anoniem werken in de marge.
Ook de maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid van elk individu en van elke bedrijf ligt ons nauw aan het hart. We leven in een van de welvarendste regio’s van het land maar de wereld verandert snel. We hebben generaties lang gebouwd aan solidariteit, aan een sociaal systeem dat ook de zwakken steunt. Maar we hebben dit als individu, als organisatie en als bedrijf te zeer als opdracht aan de overheid overgelaten. Er wordt al te gemakkelijk naar de overheid gewezen om oplossingen te bedenken voor steeds meer en steeds complexere uitdagingen. We geloven er heel sterk in dat ondernemerschap de motor kan zijn van sociale verandering.
Wij zijn ervan overtuigd dat elk individu verantwoordelijkheid moet opnemen voor het slagen van het geheel. Als individuele klant geef je met elke euro een stem op de wereld zoals jij hem wilt. Als bedrijf heb je de taak om enerzijds een rendabele activiteit te ontwikkelen. Euro’s zijn zuurstof. Maar de activiteit van elke onderneming moet ook bijdragen aan het geheel, niet alleen door belastingen en lonen te betalen maar gewoon door de aard van de activiteit zelf.
Door duurzame sociale en mooie producten lokaal te produceren brengen we veel radertjes in beweging. Bij de makers, de designers, de verkopers, de individuele en bedrijfsklanten. Het is een uitnodiging om een warmer en menselijker Vlaanderen te bouwen waar iedereen zijn plaats heeft.